De AEX-index in Amsterdam sloot 0,8 procent (2,63 punten) lager op 348,65 punten. Het was de enige negatieve beursdag deze week voor de AEX. De MidKap zakte 0,5 procent tot 530,57 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs verloren tussen 0,5 en 1,6 procent.
De detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten bleken in maart met 0,4 procent zijn gedaald. Dat is de sterkste afname in 9 maanden. Ook de index van de universiteit Michigan over het Amerikaanse consumentenvertrouwen daalde onverwachts, naar 72,3 van 78,6 in de voorgaande maand. Mogelijk beginnen Amerikaanse consumenten de belastingverhogen die begin dit jaar zijn ingegaan te voelen in hun portemonnee.
Cyprus
De markt hield zijn blik ook gericht op Dublin, waar de ministers van Financiën van de eurolanden, de zogeheten eurogroep, akkoord gingen met het steunpakket voor Cyprus. Ook werd afgesproken om Ierland en Portugal meer tijd te geven om hun Europese noodleningen terug te betalen. Daar mogen ze nu 7 jaar langer over doen.
Roestvrijstaalproducent Aperam stond onderaan de AEX met een verlies van 2,9 procent, Vastgoedconcern Corio stond bovenaan met een winst van 1,8 procent.
KPN
KPN steeg 1,1 procent. De Financial Times meldde dat het telecomconcern opnieuw in gesprek gaat met het Spaanse Telefónica over een mogelijke samenwerking in Duitsland.
DE Master Blenders zakte 1 procent tot 12,11 euro. De Duitse investeringsmaatschappij Joh. A. Benckiser (JAB) bracht een formeel bod van 12,50 euro per aandeel uit op het koffie- en theebedrijf. Ondanks dat het formele bod lager ligt dan de 12,75 euro per aandeel die in maart werd gecommuniceerd, spreken analisten van een mooie prijs voor DE.
Brunel
In de MidKap stond Brunel onderaan met een min van 2,7 procent. Volgens analisten van ING is het bericht dat het Australische olie- en gasconcern Woodside alternatieve opties onderzoekt voor het Browseproject een tegenvaller voor de detacheerder. Browse was een van de vijf grote projecten waarbij Brunel betrokken is.
De euro was 1,3090 dollar waard, tegen 1,3125 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 2,7 procent tot 90,95 dollar per vat. Brentolie werd ook ruim 2 procent goedkoper op 102,02 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl